Rukopis kao lična karta

Mar 04 2007

Politika, 04.03.2007.

Kako je estradni bračni par zbog falsifikata ostao bez placa, a poznati kriminalac lažirao ovlašćenje za prodaju imovine bivše supruge.

Kada su poznata estradna zvezda i njen suprug, pre nekoliko godina, ugledali veliko imanje na Zvezdari u Beogradu i odlučili da ga kupe od žene koja je navodno zemljište dobila na poklon, nisu slutili niti posumnjali da je njen ugovor falsifikovan. Uredno su platili dogovorenu cenu od 130.000 nemačkih maraka i počeli sa izgradnjom teniskih terena. Međutim, ceo slučaj je otkriven i dospeo je na sud kada je pravi vlasnik slučajno obišao svoje zemljište i ugledao neimare.

Na sudu je utvrđeno da je ugovor nevažeći, a žena prodavac zemljišta se “izvukla” tvrdeći da sa tim nema nikakve veze. Pošto nije bilo dokaza o isplati, to joj je i uspelo, a poznati bračni par ostao je bez svog novca. Reč je samo o jednom od brojnih slučajeva falsifikovanja sa kojima se svakodnevno sreću sudski veštaci grafolozi, kaže za “Politiku” grafolog Jovan Krstić, inače psiholog VMA i autor knjiga “Grafologija” i “Karakter i grafologija”. Veštačenje grafita i parola prema njegovim rečima, grafološko veštačenje pred sudom je od ključnog značaja, jer se njime utvrđuje verodostojnost pisanih dokumenata. Grafologija, nauka koja se bavi proučavanjem rukopisa, nezamenljiva je kada je potrebno utvrditi verodostojnost testamenta i sličnih dokumenata… Kada se govori o rukopisu uobičajeni komentari su u vezi sa njegovim estetskim izgledom, retko ko razmišlja da su upravo rukopisi naše lične karte, kao i da je svako naše ispisano slovo svedočanstvo o našem karakteru. Najčešće veštačenje grafologa pred sudom je pri utvrđivanju verodostojnosti potpisa, ali i u sporovima pred Trgovinskim sudom, u kojima se najčešće falsifikuju fakture, otpremnice… Veliki broj veštačenja sprovodi se zbog grafita, ili parola na improvizovanim plakatima kompromitujućeg sadržaja. Najčešći načini falsifikovanja je fotokopiranje
dokumenata. U kopije se ubaci originalni potpis i onda se takav dokument kopira, upravo zato se i na sudu priznaju samo originali. Drugi način je transpozicijalni falsifikat – kopiranje potpisa preko svetle, odnosno prozirne, površine i imitiranje vežbanjem. U svim tim slučajevima prvo se posmatra spontanost i brzina u pisanju, ali naravno postoje i mnogo drugih faktora o kojima se vodi računa pri veštačenju – istakao je Krstić. Nagib slova otkriva emocije U dugogodišnjoj sudskoj praksi, ističe naš sagovornik, bilo je veoma interesantnih slučajeva falsifikata, a njima su se bavile i neke javne ličnosti. Na primer, jedan naš veoma poznati glumac i producent falsifikovao je ugovor sa stranom distributerskom kućom, ali je strani partner posumnjao pa je slučaj dospeo pred sud. Međutim, iako je utvrđeno da je u pitanju falsifikat, slučaj je zataškan. Postoji i primer poznatog imena domaćeg podzemlja, čoveka koji godinama nije među živima. On je falsifikovao ovlašćenje o prodaji imovine jedne od svojih bivših žena – objašnjava Krstić. Prema njegovim rečima, veliki značaj grafologije je i u utvrđivanju karaktera na osnovu rukopisa. Važno je da li je rukopis okrenut više levoj ili desnoj strani što označava način ispoljavanja osećanja. Ako je rukopis okrenut ulevo osoba je zatvorenija i teže prikriva emocije, ako je okrenut udesno osoba je otvorenija i ne sakriva emocije. Značajno je da li je rukopis čitljiv, kakve su veze slova… Kada se svi faktori uzmu u obzir dobija se celovita slika osobe, koja može da bude od velike pomoći sudstvu – dodao je Krstić.

 

No responses yet

Comments are closed at this time.